1. Mind the art
  2. Poezi

Veprat e Salvador Dali tregojnë se nga cila sëmundje vuante ai

20170527230639 dali2

Veprat e artit mund të na tregojnë nëse një artist vuan nga Alzheimer apo Parkinsoni.


Hulumtimet e fundit nga Universiteti i Liverpool kanë analizuar më shumë se 2000 vepra arti për të zbuluar se Salvador Dali ka vuajtur nga Parkinson.


Këtë e vërtetojnë edhe poezitë e tij të fundit.

Hulumtuesit përdorën teknikën “fractal analysis” për të studiuar se si ndryshonte stili i pikturës gjatë evolucionit të sëmundjes, duke shqyrtuar motivet që përsëriten.


Veprat që u pëdorën ishin pikturat e famshme “The persistence of memory” e vitit 1931 dhe “The swallow’s tail” e vitit 1983.